Vučić wollte Jasenovac privat besuchen, aber die kroatische Regierung wird ihm die Einreise verweigern – Jutarnji list: Vučić planirao privatno da poseti Jasenovac, ali mu Vlada Hrvatske neće dozvoliti ulaz u zemlju – Am 15. Juli übermittelte das Ministerium für auswärtige und europäische Angelegenheiten der Republik Kroatien eine Mitteilung, in der es die serbische Botschaft über die Gründe für das Einreiseverbot von Präsident Aleksandar Vučić informierte – Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske poslalo je 15. jula notu u kojoj se Ambasada Srbije obaveštava o razlozima zabrane dolaska predsednika Aleksandra Vučića   Leave a comment

Jutarnji list: Vučić planirao privatno da poseti Jasenovac, ali mu Vlada Hrvatske neće dozvoliti ulaz u zemlju

Aleksandar Vučić, kako saznaje Jutarnji list iz izvora bliskih Vladi, planirao je danas privatno posetiti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.
Jutarnji.hr – danas 08:48 https://www.danas.rs/vesti/politika/jutarnji-list-vucic-planirao-privatno-da-poseti-jasenovac-ali-mu-vlada-hrvatske-nece-dozvoliti-ulaz-u-zemlju/
17. srpanj 2022. 07:30 https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/vucic-danas-planirao-privatno-doci-u-jasenovac-i-izazvati-kaos-izvor-iz-vlade-to-mu-nece-proci-15223468
Vučić je, prema izvorima Jutarnjeg lista, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatno da poseti Jasenovac, mesto na kojem se za vreme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu.
Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatnu posetu Hrvatskoj i ako želi da se može i pridružiti, a ako smatra da treba, da obavesti i hrvatsku Vladu.
Ovde je, po oceni Vlade, očigledno bila namera da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice Oluje, a onda bi predsednik Srbije mogao da igra žrtvu u svojoj zemlji jer mu Hrvati nisu dozvolili da uđe u zemlju. – Nije poštovao nikakav protokol, hteo je sve da uradi bez procedure i pravila o diplomatskim odnosima. Hteo je da sa svojom TV ekipom pređe hrvatsku granicu i ovde radi šta je hteo.
Ali premijer Plenković i Vlada su jasno rekli ne. Mi smo nezavisna država, članica EU i NATO-a i on ovde ne može da radi šta hoće. U Hrvatskoj neće proći politika „svesrpskog sveta“ – jasan je naš sagovornik iz Banskog dvora.
Vučić će očigledno morati da se zadovolji posetom Gradini u Republici Srpskoj, gde se svake godine obeležava stradanje Srba u Jasenovcu, a ako želi da pređe granicu, neće mu to biti dozvoljeno.
– Ovde nema dobre namere, nema akta koji bi doprineo normalizaciji odnosa. On nam ne daje podatke o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločine, jednostavno je htio da to uradi kao prije Oluje, ali smo mi u Vladi jasno rekli da je to ne dolazi u obzir – poručuje hrvatska Vlada.
Inače, Vučić je pre nekoliko dana nagovestio šta sprema. Na provladinoj televiziji Pink govorio je kako nijedan predsednik Srbije pre njega nije bio u Jasenovcu.
Vučić je, govoreći u kontekstu genocida u Srebrenici, koji naziva „strašnim zločinom“, rekao da razume „mnogo razloga zašto idu na spomen obeležje u Srebrenici“, ali da „uopšte nije jasno zašto to čine“. ne ići na spomen-obeležje žrtvama u Jasenovcu“.
Ne, brzo ga je demantovao bivši predsednik Srbije Boris Tadić jer je bio u Jasenovcu i Jadovnu 2010. godine. On je prozvao Vučića za politički marketing i samopromociju u vezi sa Jasenovcem, ocenivši da se Vučić ponaša kao da „od njega počinje istorija“.
– Ova laž da je prvi predsednik koji je posetio Jasenovac je morbidna, jer je korišćenje žrtava genocida u tržišne svrhe i zadovoljenje ličnih ambicija teško komentarisati – rekao je Tadić za Danas.

Šta piše u noti hrvatskog ministarstva kojom se zabranjuje dolazak Vučića u Jasenovac?
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske poslalo je 15. jula notu u kojoj se Ambasada Srbije obaveštava o razlozima zabrane dolaska predsednika Aleksandra Vučića.
danas 11:26 https://www.danas.rs/vesti/politika/sta-pise-u-noti-hrvatskog-ministarstva-kojom-se-zabranjuje-dolazak-vucica-u-jasenovac/
Notu u koju je Danas imao uvid prenosimo u celosti:
„Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske izražava poštovanje Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj te povodom informacije iz nezvaničnih izvora o mogućoj poseti predsednika Republike
Srbije g. Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, području Jasenovca i Pakraca, 17. jula 2022., ima čast istaći sledeće:
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske podseća da prilikom planiranja svake posete stranih zvaničnika, vreme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obe strane.
Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informisanja o nameri moguće posete Republici Hrvatskoj je neprihvatjiva.
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova takođe ukazuje da poseta visokog predstavnika strane države Spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. U trenutku kada se stvore uslovi za takvu posetu, o kojem ovom prrilikom nisu službeno informisane vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima.
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske koristi i ovu priliku da Ambasadi Republike Srbije u Republici Hrvatskoj ponovi izraze svog ličnog poštovanja“.

Tekst note koje je MSP Srbije poslalo Ambasadi Hrvatske povodom zabrane posete Vučića Jasenovcu
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je notu Ambasadi Hrvatske u Srbiji povodom odluke hrvatskih vlasti da se ne dozvoli posea predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu.
danas 11:39 https://www.danas.rs/vesti/politika/tekst-note-koje-je-msp-srbije-poslalo-ambasadi-hrvatske-povodom-zabrane-posete-vucica-jasenovcu/
17. srpanj 2022. 13:20 https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/u-beogradu-priznali-gresku-molimo-vas-sluzbeni-termin-za-vucica-kad-god-vam-pase-15223537
Dokument koji smo dobili na uvid prenosimo u celosti:
„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava svoje poštovanje Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu i ima čast da, u vezi sa notom Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske broj 3611/2022 od 15. jula 2022. godine, saopšti sledeće:
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom, anti-evropskom i anti-civilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsedniku Republike Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti. Namera predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića bila je samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su tokom Drugog svetskog rata ubijene stotine hiljada Srba.
Povodom navoda iz pomenute note Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske da je poseta neprihvatljiva jer „hrvatska strana nije službenim putem informirana o nameri mogućeg poseta“, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije obaveštava da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zainteresovan da učini službenu posetu Spomen području Jasenovac u bilo kom terminu, u periodu do 17. septembra 2022. godine.
U dubokom uverenju da Republika Hrvatska, kao i Republika Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička Nezavisna Država Hrvatska tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Jasenovac, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije očekuje omogućavanje neometane posete predsednika Republike Srbije ovom svetom mestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbednosne aspekte.
Ministarstvo spoljnih poslova podseća da je u prethodnih godinu dana, zabeleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Republike Hrvatske u Republiku Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, uključujući visoke zvaničnike Republike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna 2022. godine, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Kancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta 2022. godine, Milana Bošnjaka, izaslanika predsednika vlade Republike Hrvatske, 17. decembra 2021. godine itd. U tom smislu, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije zadržava pravo da adekvatno odgovori na odluku hrvatske strane.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije očekuje da postojeća situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Republiku Hrvatsku predsedniku Republike Srbije, bude brzo razrešena.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije koristi i ovu priliku da Ambasadi Republike Hrvatske ponovi izraze svog visokog poštovanja“.
Aleksandar Vučić https://www.danas.rs/tag/aleksandar-vucic/

Хорватия унизила президента Сербии
Президенту Сербии Александру Вучичу не дали посетить концлагерь, где погибли его предки
17 июля 2022 13:41 https://www.kp.ru/daily/27419.5/4618971/
Между Сербией и Хорватией вспыхнул нешуточный конфликт. Пожалуй, самый серьезный с 1995 года, когда во время войны в Югославии хорваты в ходе операции «Буря» уничтожили республику Сербская Краина на своей территории. Сейчас до горячей фазы, по счастью, не дошло, но в противостояние оказалось вовлечены первые лица государств.
Президент Александр Вучич намеревался посетить в Хорватии мемориал на месте бывшего концлагеря Ясеновац. Он был создан в 1941 году немцами и хорватскими фашистами усташами – специально для сербов, а также цыган и евреев. В нем погибло до 700 тысяч человек, свыше полумиллиона из которых были сербскими узниками. Среди замученных были и родственники нынешнего лидера Сербии.
Порядок пересечения границы между двумя государствами достаточно упрощенный, нужно лишь иметь паспорт, но нет необходимости объяснять куда и зачем ты едешь. Вучич, хоть и занимает высший пост в Сербии, решил придать своей поездке частный характер и не стал официально уведомлять о ней хорватские власти. Но в Загребе таким неуважением, с их точки зрения, к национальному суверенитету возмутились. Хорватское издание Jutarnji процитировало слова неназванного источника в правительственных кругах: «Он (Вучич. – Ред.) не соблюдал никаких протоколов, хотел все сделать без процедур и правил дипломатических отношений. Он хотел пересечь хорватскую границу со своими телевизионщиками и делать здесь то, что хотел. Но премьер-министр Хорватии Пленкович и правительство четко сказали «нет».
В Белграде отреагировали бурно. «Это самый большой скандал между Сербией и Хорватией в новейшей истории», – заявила премьер-министр Сербии Ана Брнабич. – «Это то же самое, как если бы вы запретили президенту Израиля посетить Освенцим. Это антиевропейское и антицивилизационное решение, грубое нарушение свободы передвижения. Даже не анализирую, как много это говорит о неуважении к сербским жертвам».
Премьера поддержал сербский министр иностранных дел Никола Селакович: «Это не скандал, это ужасающее решение, неслыханное и невероятное после Второй мировой войны».
Круче всех выступил глава МВД Сербии Александр Вулин. «Президенту Александару Вучичу запрещено посетить Ясеновац, внуку жертвы Ясеноваца не разрешено поклониться памяти сотен тысяч убитых сербов, евреев и цыган. Сегодняшние фашисты – члены ЕС, не любят, чтобы им напоминали, сколько детей они убили».
Сербская сторона немедленно ввела ответные меры против соседей. По словам Вулина, отныне «все должностные лица хорватского государства, все владельцы официальных или дипломатических паспортов должны будут отдельно объявить и обосновать свой визит или проезд через Сербию и будут помещаться под режим особого контроля».
Видимо, Хорватия сейчас предпримет нечто похожее против сербов. В Европе и так сейчас все искрит, а многонациональные Балканы всегда оставались пороховой бочкой. Если там вдруг вспыхнет по новой, события на Украине покажутся цветочками.

Veröffentlicht 17. Juli 2022 von anhyeuem66 in Allgemein

Getaggt mit , , , , , ,

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: